Fit bir vücuda sahip olmak için fitness ‘ın ne demek olduğunu ve nasıl yapıldığını öğrenmeniz gerekir. Fitness Nedir?
Fitness Nedir?
İlk olarak “fitness” kelimesinin anlamını öğrenerek başlayalım. Fitness genel olarak, fiziksel yönden zinde ve sağlıklı olmak olarak tanımlanır. Biyolojik olarak ele alındığında ise “bir organizmanın belirli bir ortamda hayatta kalma ve üreme yeteneği” olarak tanımlanan fitness, Türk Dil Kurumu’na göre “sağlıklı yaşam” olarak türkçeleştirilmiş.
Madem “Ben Fitim” demek için estetik bir vücut yeterli değil, ne yapmamız gerek diyorsanız gelin fitness’ın fiziksel uygunluk bileşenlerini 5 başlık altında inceleyelim.
1-Vücut Kompozisyonu( Body Composition )
Vücut kompozisyonu, vücudumuzdaki yağ, kemik, su ve kas yüzdelerini tanımlamak için kullanılır. Aynı cinsiyet, boy ve kilodaki iki kişi, farklı vücut kompozisyonlarına sahip oldukları için birbirinden tamamen farklı görünebilir. Genel olarak iki tür kütleden oluşur;
- yağ kütlesi
- yağsız kütle (kemik, su, kas, organlar)
Vücut kompozisyonunu nasıl değiştirebiliriz?
Eğer yağ kütleniz çok yüksekse veya esansiyel yağ seviyesinin altında ise uygun bir beslenme ve antrenman programı ile bu oranı değiştirebilirsiniz. Aynı zamanda kas kütlesi de kazanarak vücut kompozisyonunu iyileştirme konusunda başarıya ulaşabilirsiniz.
2-Esneklik (Flexibility)
Esneklik, eklemdeki hareket aralığı veya eklemleri tam bir hareket aralığı boyunca etkili bir şekilde hareket ettirme yeteneğidir.
- Sakatlık risklerini azaltmak,
- fiziksel performansı artırmak,
- hareket aralığını artırmak,
- duruş bozukluklarını düzeltmek
- hatta stres seviyesini düşürmek gibi birçok faydaya sahiptir.
3-Kas Gücü (Muscular Strength)
Kas gücü ağırlığı mümkün olan en kısa sürede hareket ettirmek için yeterli kuvvet üretme yeteneğidir. Maksimum çaba ile uygulayabileceğiniz kuvvet ve kaldırabildiğiniz ağırlık ile ölçülür.
Kas gücünü artırmak için vücut ağırlığı ile basit egzersizler yapabileceğiniz gibi kuvvet antrenmanı yaparak da kas gücünüzü artırabilirsiniz.
4-Kas Dayanıklılığı (Muscular Endurance)
Kas dayanıklılığı, bir kas grubunun aktivite boyunca güç üretme ve sürdürme yeteneğidir. Yani kas grubunun dinlenmeye gerek kalmadan yapabileceği tekrar ile ilgilidir. Çoğunlukla düşük ağırlık ve yüksek tekrarlar ile geliştirilir. Ayrıca kardiyo çalışmaları ve çeşitli fiziksel aktiviteler (yüzme vb.) de kas dayanıklılığının artmasını sağlar.
5- Kardiyovasküler Dayanıklılık (Cardiovascular Endurance)
Kardiyovasküler dayanıklılık, dolaşım ve solunum sisteminizin sürekli fiziksel aktive sırasında kaslara oksijen sağlama yeteneğidir. Kalp ve akciğer dayanıklılığı da diyebiliriz. Koşu, bisiklet sürme, yüzme gibi aktivitelerle ve kardiyo çalışmaları ile kardiyovasküler dayanıklılığı artırabilirsiniz.
Bu bileşenlerden de anlaşıldığı üzere “vücut geliştirme” (body building) ile sürekli karıştırılan fitness, birçok ortak yönü olmasına rağmen vücut geliştirmeye göre çok daha genel bir kavram.
Yani “Ben Fitim” demek için kas kütlesinden çok daha fazlasına ihtiyacımız var.
Takipte kalın 
Antrenman formları, motivasyon, fitness antrenman-beslenme ipuçları ve daha fazlası için İnstagram sayfamızı inceleyip takip edebilirsiniz.