Çoğumuzun oruçlu olarak geçirdiği ramazanda antrenman ve beslenme düzenine devam etmeliyiz. Peki ramazanda antrenman ne zaman yapılmalı? Beslenme nasıl olmalı?
Ramazanda antrenman ve beslenme
Kas kaybı yaşayarak geriye doğru gitmek hiçbir sporcunun istediği bir şey değildir. Kas kaybı yaşamadan gelişime devam etmek için ramazanda antrenman ve beslenme düzenine devam etmeniz gerekir.
Ramazan ayını siz de oruçlu geçiriyorsanız hedefiniz; gelişimi sürdürmekten ziyade elinizdekini korumaya çalışmak veya gelişim hızının düşeceğinin farkına varmaktır. Bu durumun farkında olmanız motivasyonunuzun düşmesini de engelleyecektir. Antrenman günlerinizi azaltabilir, kısa antrenmanlar yapabilir, izole egzersizlerden daha çok yararlanabilirsiniz. Su kaybı yaşamamak için kardiyo çalışmalarınıza bir süre ara verebilir veya yoğunluğunu azaltabilirsiniz.
Ramazanda antrenman ne zaman yapılmalı?
Ramazanda antrenman için en uygun vakit iftardan 1,5 – 2 saat sonrasıdır. Sindirim tamamlanıp gerekli enerji alındıktan sonra antrenmana başlayabilirsiniz.
İftar öncesi antrenman
Gün boyu fazla efor harcamıyor veya masabaşı işte çalışıyorsanız antrenmanınızı iftardan önce yapabilir, hemen ardından iftar yapabilirsiniz.
Sabah antrenmanı
Eğer iftar sonrası zaman bulamıyor ve oruçlu olarak antrenman yapmak zorunda kalıyorsanız, sabah erken vakitlerde düşük yoğunluklu olarak antrenman yapabilirsiniz. Baş dönmesi, mide bulantısı vb. şikayetleriniz olursa kendinizi zorlamayın. Sağlığınızı tehlikeye atmayın.
Ramazanda beslenme
En önemli yanlışlardan birisi de ramazan ayında beslenmeyi aksatarak çok yağlı ve şekerli besinler tüketilmesidir. Her zaman olduğu gibi ramazanda da beslenme düzeninize mümkün olduğu kadar devam etmelisiniz. Kalori ve makro ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak beslenin.
İftar sonrası antrenman yapacaksanız, iftarda karbonhidrat ağırlıklı hafif besinler tüketin. Ağır ve yağlı besinler tüketmeniz sindirimi zorlaştırarak antrenman performansınızı etkiler. Antrenman sonrası öğünü iftar öğününe göre daha sağlam yapabilirsiniz.
Gelelim sahura.. Gün içinde ihtiyaç duyduğunuz enerjinin neredeyse tamamını sahur öğününden karşılamanız gerekir. Bu nedenle bol karbonhidrat ve protein içeren besinler tüketin. Mümkünse sindirimi uzun süren kazein proteini (lor peyniri vb.) almaya çalışın. Ayrıca yağlı ve şekerli besinler tüketmeniz gün içerisinde susuzluk çekmenize neden olur.
Su tüketimi
İftar ile sahur arasındaki sürede mutlaka yeterli miktarda su için. Su kaybı yaşamamak için gün içerisinde fazla terlememeye özen gösterin.
Uyku
İftar, sahur, antrenman derken bozulan uyku düzeni motivasyonunuzun düşmesine, gün içerisinde halsiz hissetmenize neden olacaktır. Eğer zamanınız varsa gün içerisinde kısa şekerlemeler yaparak uykusuzluğunuzu giderebilirsiniz. Ayrıca 8-5 çalışıyorsanız iş dönüşü iftara kadar uyuyabilirsiniz.
Takipte kalın 
Antrenman formları, motivasyon, fitness antrenman-beslenme ipuçları ve daha fazlası için İnstagram sayfamızı inceleyip takip edebilirsiniz.