Sağlığın ve vücudun için en iyi karar olan Fitness’a başlamak istiyor, ama nereden başlayacağını bilmiyor musun? O zaman bu yazıyı mutlaka sonuna kadar okumalısın. Fitnessa yeni başlayanlar için fitness rehberi…
Fitnessa Yeni Başlayanlar İçin Fitness Rehberi
Fitnessa başlamak istiyorsanız öncelikle şunu söyleyelim: Kesinlikle doğru yoldasınız!
Fitness yolculuğu uzun, yorucu, zor ama bir o kadar da eğlenceli bir süreçtir. Sürecin sonunda muhteşem bir ödül var. Fit, sağlıklı ve herkesin hayranlıkla bakacağı bir vücut! Vücudunuzun günden güne güçlendiğini görmekten daha mutluluk verici çok az şey vardır.
Öyleyse hemen başlayalım…
1- Sağlık kontrollerinizi yaptırın
Fitness’a başlamadan önce fiziksel veya genetik bir probleminizin olup olmadığını öğrenmek için mutlaka bir doktora danışın ve gerekli testleri yaptırın. Bu testler sakatlık veya başka rahatsızlıklar yaşamanızı önleyeceği gibi antrenman ve beslenme programlarınızın hazırlık aşamasında da antrenörünüze yol gösterecektir. Unutmayın sağlığınız ilk önceliğiniz olmalıdır.
2-Hedefinizi belirleyin
Yağ yakma, kas yapma ya da her ikisi birden!
Tabii ki de burayı ziyaret eden herkesin öncelikli hedefi “fit olmak” ancak, bu hedefe giden yol herkes için aynı değildir. Kimi zayıflığından şikayet ederek kilo almak, kimisi yağ yakarak fazla kilolarından kurtulmak, kimisi ise güç ve dayanıklılığını artırarak fit olma yolunda ilerlemek ister. Siz de kendinize bir hedef koyarak yola çıkarak programınızı buna göre şekillendirmelisiniz.
3-Uygulanabilir haftalık bir program hazırlayın
Beslenme saatlerinizi, antrenman ve dinlenme günlerinizi içeren haftalık bir program hazırlayın. Burada gerçekçi olmakta fayda var. Çoğumuz yoğun iş temposu, stres, maddi imkanlar vb. sayısızca engel ile karşılaşıyoruz. Önemli olan bu engellere karşı esnek ve uygulayabileceğiniz tamamen size özel bir program hazırlamaktır.
İş, aile, uyku vb. düzeninizi aksatmayacak ve kalıplaşmadan uzak bir program hazırlayın. Tabii ki de disiplinli bir şekilde ilerlemeniz gerekli ama; bunu kendinizi aşırı zorlayacak şekilde yapmanız sürdürülebilirliği olmayan bir başlangıç olabilir.
4-Antrenman programı planlaması
Antrenman programı hazırlığında
- set-tekrar sayıları,
- antrenman metotları(dropset vb.),
- egzersiz varyasyonları,
- dinlenme süreleri
gibi onlarca farklı değişken vardır. Hedefinize en hızlı şekilde ulaşmanız için bu değişkenlerin her biri düzenlenmeli, tamamen size özel ağırlık ve kardiyo antrenmanı planlaması yapılmalıdır.
Bu konuda gittiğiniz spor salonundaki antrenörünüze danışabilir veya bilgisine güvendiğiniz bir antrenörün fitness uzaktan eğitim programlarına dahil olabilirsiniz.
5-Beslenme programı planlaması
Hedefinize uygun olarak günlük ihtiyacınız olan kalori, makro ve mikro besinleri almanız için tamamıyla size özel hazırlanmış bir beslenme programına ihtiyacınız olacaktır. Kalori ve makro saymayı öğrenerek işe başlayabilir, hedefinize göre kalori açığı veya kalori fazlası oluşturarak beslenmenizi planlayabilirsiniz. Beslenmenizde eksik kalan besinleri tamamlamak için takviye besinlerden(supplement) faydalanabilirsiniz.
Bu konuda bir diyetisyenle yüz yüze ve online diyet programları aracılığıyla görüşebilirsiniz.
Günlük kalori ihtiyacını öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayınız.
6-Dinlenme
Antrenman ve beslenme düzenini eksiksiz bir şekilde hazırladıktan sonra yeterli dinlenme ile gelişiminizi tamamlayın. Antrenman programınızdaki dinlenme günlerine (Off-day) uyun ve uykunuzu düzenleyin. Günde en az 8 saat uyumaya özen gösterin. Unutmayın kaslar uykuda gelişir.
Takipte kalın 
Antrenman formları, motivasyon, fitness antrenman-beslenme ipuçları ve daha fazlası için İnstagram sayfamızı inceleyip takip edebilirsiniz.